Podotherapie bij diabetes mellitus

Diabetes mellitus wordt ook wel suikerziekte genoemd en bestaat, afhankelijk van de oorzaak, uit:

  • Diabetes type 1
  • Diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd
  • (Zwangerschapsdiabetes).

Diabetes mellitus is een stofwisselingsziekte waarbij het lichaam zelf niet meer in staat is om de bloedsuiker te regelen. Het orgaan, de alvleesklier, is niet in staat om voldoende van het hormoon insuline aan te maken. Het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel.
Het effect en het verloop van diabetes op de voeten is voor iedereen verschillend. Toch zijn er een aantal problemen die aan de voeten kunnen ontstaan bij diabetes. Deze voetproblemen worden in meeste gevallen veroorzaakt door een beschadiging aan de zenuwbanen of de verminderde doorbloeding.

  • Beschadiging van de zenuwen (neuropathie). Hierdoor kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan aan beide voeten. Mensen voelen niet dat er druk op of onder de voet ontstaat als er bijvoorbeeld een steentje in de schoen zit of als de temperatuur van een warm voetenbadje niet volledig wordt gevoelt waardoor er kans op verbranding van de huid is.
  • De neuropathie kan zich uiten in verschillende vormen, een daarvan is de aantasting van de voetspieren. Hierdoor ontstaan er afwijkingen aan de voetvorm, bijvoorbeeld een klauw of hamerstand van de tenen, die extra druk veroorzaken in de schoen. Teveel aan druk kan leiden tot eeltvorming, blaren of een wondje.
  • Wondjes zijn bij diabetes patiënten vaak moeilijker te genezen zeker als er sprake is van een verminderde doorbloeding (ischemie).

Controleer dagelijks uw voeten

Indien er sprake is van verminderd gevoel/vaatlijden inspecteer dagelijks uw voeten bovenop, aan de onderkant en tussen de tenen, (indien u het niet zelf kunt, laat het dan met regelmaat doen).

Heeft u een wondje? Neem direct contact op

Bij wondjes die ontstaan zijn maar die u niet gevoeld heeft, neemt u direct contact op met de podotherapeut en uw huisarts. Dit geldt eveneens indien u een donkere verkleuring onder het eelt of onder de nagels ziet, of als u een rode en/of gezwollen voet krijgt, of wanneer u ineens veel pijn krijgt terwijl uw voeten normaal gevoelloos zijn!
Tips ter preventie van wondjes/ulcera

  • Gebruik nooit likdoornpleisters of salicylzuur houdende crème, deze veroorzaken dikwijls wonden aan de voeten. Lege viltringetjes zijn wel geschikt.
  • Blote voeten in schoenen verhoogt het risico op wondjes. Sokken of panty kousjes zonder of met platte naden zijn het best geschikt om te dragen.
  • Let op bij het kopen van schoenen dat er geen voelbare stiksels en naden aan de binnenzijde van de schoen aanwezig zijn. Schoenen met veters, klittenband, bandjes en ritsjes zijn veelal beter geschikt voor risico voeten dan instappers.
  • Smeer de voeten regelmatig in met een crème.
  • Er zijn handige spiegels verkrijgbaar waarmee u onder uw voeten kunt kijken.

Ketenzorg

Happy Feet Podotherapie is aangesloten bij de zorggroep IZER, zorggroep Zuidplas en de zorggroep Capelle. Met de huisartsen die zijn aangesloten met deze zorggroepen hebben wij werkafspraken en goede contacten. Per zorggroep de werkafspraken verschillend.

Zorgprofiel en vergoeding pedicure

Een zorgprofiel geeft het risico aan op het ontstaan van wondjes (ulcera). De podotherapeut probeert met de juiste maatregelen de kans op het ontstaan van wondjes te verkleinen. Tijdens het onderzoek wordt het zorgprofiel bepaald en wordt de conditie van uw voeten beschreven in een persoonlijk behandelplan. Daarin staan ook, indien noodzakelijk, het stukje medisch noodzakelijke voetzorg en aantal van deze behandelingen beschreven die vergoed worden uit uw basisverzekering.

Zorgprofiel 1


Weinig risico

Zorgprofiel 2


Zorgprofiel 3


Zorgprofiel 4


Hoog risico
  • U staat onder behandeling van uw huisarts
  • Uw huisarts kan u voor nader onderzoek doorverwijzen naar de Podotherapeut
  • Indien uw huisarts is aangesloten bij een Zorggroep (ketenzorg), vraag uw huisarts dan naar de voorwaarden.
  • De podotherapeut onderzoekt uw voeten en stelt het zorgprofiel met de (eventuele) medisch noodzakelijke voetzorg vast.
  • U staat onder behandeling van een 2e- lijns zorgverlener (internist)
  • U dient door uw 2e-lijns zorgverlener te worden doorverwezen naar de podotherapeut
  • De podotherapeut onderzoekt uw voeten en stelt het zorgprofiel met de (eventuele) medisch noodzakelijke voetzorg vast.
  • De podotherapeut kan de medische noodzakelijke voetzorg gedeeltelijk uitbesteden aan de medisch pedicure.
Let op: De pedicure krijgt een vast tarief voor de medisch noodzakelijke voetzorg; de rest van de voetbehandeling valt onder cosmetische voetzorg. Het is mogelijk dat uw pedicure hiervoor aanvullende kosten aan u berekent, die u niet bij de zorgverzekeraar in rekening kan brengen/declareren. Wij adviseren u dan ook om hierover vooraf met uw pedicure duidelijke afspraken te maken. De tarieven van de aangesloten pedicures verschillen onderling.
Voor behandeling aan huis mag de pedicure een ambulant tarief rekenen (niet alle pedicures doen huisbezoeken!). Indien u meer behandelingen wenst dan op het behandelplan is aangegeven, dan zijn de volledige kosten van de extra behandeling(en) voor u.

Samenwerking podotherapeut en pedicure

De pedicure kan bij twijfels of vragen over de behandeling van uw risico voet terecht bij de podotherapeut. Indien noodzakelijk bij klachten of vergroot risico kan de behandeling éénmalig te samen met de podotherapeut worden uitgevoerd of kan de behandeling tijdelijk worden overgenomen door de podotherapeut. Houd u pijnklachten ondanks de behandeling van de pedicure of heeft u klachten over de behandeling van de pedicure, overlegt u dit gerust met uw pedicure. Indien de pijnklachten na de pedicure behandeling blijven bestaan of u er na overleg over de behandelingen met de pedicure niet uit komt, neemt u dan contact op met Happy Feet Podotherapie, zodat we een oplossing kunnen zoeken.