Podotherapie bij reuma

In Nederland hebben ruim 2,3 miljoen mensen een reumatische aandoening. Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen en ruim 70% procent van de mensen met reuma krijgen op een bepaald moment te maken met voetklachten. Voetklachten kunnen ontstaan als gevolg van artrose, ontstekingsreuma of wekedelenreuma. Bij artrose gaat de kwaliteit van het kraakbeen geleidelijk achteruit, waardoor stijfheid en pijn in de gewrichten kan ontstaan. Het kraakbeen wordt afgebroken. Ontstekingsreuma (reumatoïde artritis) kenmerkt zich, zoals de naam al doet vermoeden, door ontstekingen van de gewrichten. Dit kan leiden tot beschadiging. Bij wekedelenreuma treden de klachten niet op in de gewrichten maar in het omliggende weefsel zoals kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen en pezen. Een voorbeeld van wekedelenreuma is fibromyalgie.

Pijnklachten aan de voet bij reuma

Onderstaande pijnklachten kunnen ontstaan bij reuma. Deze symptomen kunnen per patiënt verschillen.

  • Pijn bij het staan of lopen. De schoenen passen niet meer. In een later stadium kunnen blijvende vervormingen aan de voet optreden.
  • Het ontstaan van zogenaamde ‘reumaknobbels’ onder de voetzool. Dit geeft een vervelend (drukkend) gevoel aan de onderzijde van de voet wat erg pijnlijk kan worden. Door de druk kan er eeltvorming ontstaan of een wondje.
  • De teenstand veranderd. Het klauwen van de tenen of het ontstaan van een hamerstand wat ervoor kan zorgen dat er eeltvorming, likdoorns of wonden ontstaan.
  • De voorvoet kan breder worden.
  • Aanwezigheid van vocht in de voorvoet, gehele voet of enkel.

Daarnaast kunnen er extra voetklachten optreden ten gevolge van het medicijngebruik. Denk hierbij aan een dunner wordende huid of wondjes die sneller gaan ontsteken als gevolg van medicatie.